tisdag 9 november 2010

Torkad anka.

Okej, nu är det så att jag tänkte torka en anka. Hittade ett skitfint, men ack så dyrt majsankbröst i hötorgshallen igår. Detta ska nu lufttorkas. Såhär gör jag!

Lufttorkat ankbröst
  • Ett ankbröst
  • Grovsalt
  • 2-3 dl "vanligt salt", 3 tsk socker, rejält med vitpeppar, 3 tsk torkad timjan, 2 tsk torkad salvia, 4 tsk chilliflakes, ungefär.. 

                                                                                Ingredienser


Snitta fettsidan på ankan. Lägg ankan, med fettsidan neråt, på grovsaltet i en behållare av något slag.
Klappa in köttsidan med kryddorna och ställ in ankan i kylen ett dygn.
Skölj av kryddorna med kallt vatten, torka av. Linda in ankan i sterila kompresser eller något annat luftigt och rent. Häng upp i ett torrt och svalt rum. Detta ska nu hänga i 7 dagar. När ankan är klar bör den ha tappat 30 procent i vikt. Därför kan det vara en idé att väga ankan innan!


                                                           Ankan hänger och dinglar i förrådet



Den här gången lovar jag att återkomma med bilder och rapport på resultatet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar