onsdag 26 januari 2011

Blodpudding.

Idag gjorde jag blodpudding. Körde ett recept jag testat förut, som jag nu ändrade lite på efter mitt tycke och smak. Såhär:


  • 0,5 l grisblod
  • 3,5 dl grovt rågmjöl
  • 4 dl pilsner eller lageröl
  • 0,7 dl mörk sirap
  • 1 riktigt syrligt äpple, finhackat
  • 0,5 dl smält smör, jag hade i lite baconfett också
  • 1 stor rödlök, finhackad
  • 80g späck, finhackat
  • Torkad ingefära, mejram, vitpeppar, krydpeppar, nejlika, salt.
Sila grisblodet ner i en bunke, blanda ner mjöl och öl. Vispa ordentligt. Blanda ner resten av ingredienserna.
Provstek lite av smeten, smaka. Kydda mera. En blodpudding ska vara riktigt kryddig, det behövs för att rätten inte ska kännas för stabbig och sunkig.
När smeten är klar och god, häll ner i en smörad pastejform. Plasta och kör i vattenbad i ugn på 170 grader i cirka 1 1/2 timme. Känn med en sticka, den ska vara fast och inte kladda så mycket. Låt svalna, skär i skivor och stek i smör.

Jag serverade med ett riktigt gott kallrökt bacon(det är skillnad på bacon och bacon). Och "rårörda lingon" från felix, i princip samma sak som lingonsylt. Hade inga lingon hemma tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar